Prehlada

Prehlada ili nazofaringitis najčešće je uzrokovana virusima. U pitanju je blaga  infekcija nosa i ždrela koja izaziva zapušenost, curenje iz nosa, kijanje, grebanje u ždelu i kašalj.

Uzroci

Odrasli imaju u proseku dve do četiri prehlade godišnje, obično tokom hladnijih meseci  (sa slovom R u imenu, odnosno  septembar-april). Deca mogu dobiti između šest i 10 prehlada godišnje u školi ili vrtiću. Stanje je obično bezopasno, prolazi bez ozbiljnih komplikacija i traje 7 do 10 dana.

Više od 200 virusa može izazvati prehladu. Najčešći uzrok je svakako rinovirus koji uzrokuje  10-40% prehlada. Infekcija ovim virusom veoma je zarazna i prenosi se udisanjem ili dodirom.

Simptomi

Simptomi počinju u roku od 1-3 dana nakon dolaska u kontakt sa virusom. Prehlada ima tipične simptome koji počinju u nosu što izaziva curenje iz nosa ili začepljen nos. Iz nosa se  infekcija može širiti preko suznih kanala prema očima izazivajući suzenje.  Širenjem infekcije iz nosa preko Eustahijeve tube može izazivati zaglušenost ušiju ili bol u ušima. Preko ušća sinusa infekcija se može širiti na sinuse izazivajući pritisak i bolove u čelu i licu.  Preko nosnog sprata ždrela infekcija se može širiti na celo ždrelo, glasnice, grlo i bronhije izazivajući bolove i grebanje u ždrelu, promuklost i kašalj.   Ponekad se javlja blaga groznica,  glavobolja,  slabost bol u zglobovima. Najvažnije je razlikovati običnu prehladu od gripa. Prehlada se razvija postepeno, dok grip počinje iznenada sa visokom temperaturom, jezom i bolovima u telu.

Lečenje

Obolela osoba treba da se odmara i pije mnogo tečnosti. Pušači treba da prestanu da puše ili smanje  broj cigareta. Takođe treba izbegavati izlaganje pasivnom pušenju, posebno tokom bolesti, jer može dovesti do dalje iritacije ždrela i ostatka disajnih puteva.

Kako svaka prehlada počinje infekcijom sluznice nosa tretman treba započeti lokalnim ispiranjem nosa čime se odstranjuje sluz koja nastaje kao posledica upale, ali i infektivni uzročnici koji se nalaze u nosnim šupljinama. Redovnim ispiranjem nosa slanim rastvorima sa dodatkom prirodnih lekovitih sredstava može se sprečiti bakterijska infekcija i širenje infekcije na susedne organe. 

Trenutno ne postoje antivirusni lekovi koji bi se mogli boriti protiv uzročnika obične prehlade. Antibiotici neće lečiti virusnu infekciju, pa se prepisuju samo ako osoba ima komplikaciju u vidu bakterijske infekcije. Lekovi protiv prehlade bez recepta (OTC) mogu da obezbede privremeno olakšanje simptoma, ali ne skraćuju tok infekcije. Savet je da se  prehlađene osobe odmore, piju dosta tečnosti i potraže medicinsku pomoć ako simptomi postanu ozbiljni.

Samolečenje lekovima ne bi trebalo preduzimati bez saveta sa lekarom jer mogu uticati na pogoršanje drugih bolesti. Lekovi za snižavanje temperature mogu pogoršati simptome astme i čira na želucu. Kapi za nos mogu uticati na krvni pritisak i bolesti štitaste žlezde. Aspirin može izazvati retko, ali teško stanje zvano Rejev sindrom, koje najčešće pogađa decu do 18 godina, te se iz tog razloga nikada ne preporučuje deci.

Kako se zaštiti od prehlade

Preduzmite ove korake da ne biste se razboleli: Izbegavajte svakoga ko izgleda i ponaša se bolesno. Zamolite ih da kijaju i kašlju u lakat, a ne u vazduh. Perite ruke. Nakon što se rukujete ili dodirnete uobičajene površine, operite ruke toplom vodom i sapunom ili koristite sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola. Držite ruke dalje od lica. Ne dirajte oči, nos ili usta, što su područja u kojima virusi lako mogu ući u vaše telo. Koristite svoje čaše, pribor, peškire i druge lične stvari. Pojačajte svoj imunitet. Manja je verovatnoća da ćete se prehladiti ako vaš imuni sistem radi maksimalnom snagom. Jedite redovno, spavajte sedam do devet sati dnevno, kontrololišite stres i vežbajte umereno.  

Kada se obratiti lekaru

Ako simptomi traju duže od 10 dana, održava se visoka telesna temperatura, pojave se bolovi u predelu glave,  jak i intenzivan kašalj morate se javiti lekaru. Ukoliko je prehlađeno odojče uzrasta ispod 3 meseca treba se obavezno javiti lekaru.

Saznajte
više