Plivačko uvo

Akutna upala spoljašnjeg uva, plivačko uvo  predstavlja zapaljenje kože i potkožnog tkiva spoljašnjeg slušnog hodnika, koje može zahvatiti i bubnu opnu i ušnu školjku.

Ko oboljeva od akutne upale spoljašnjeg uva?

Zbog viših temperatura i vlažnosti, incidencija je veća u tropskim zemljama nego u zemljama sa umerenom klimom. Takođe, ova upala se češća dešava tokom leta, u sezoni kupanja. Plivači obolevaju pet puta češće, zbog čega je akutna upala srednjeg uva  poznata i kao plivačko uho.

Šta su uzročnici akutne upale spoljašnjeg uva?

U više od 90% akutne upale spoljašnjeg uva  izazivaju bakterije. Česte su polimikrobne infekcije, kombinovane bakterijske i gljivične upale.

Simptomi

Tipičan simptom plivačkog uva je jak bol u uhu zbog zahvatanja pokosnice na koji se u koštanom delu slušnog hodnika direktno naslaganja tanku kožu spoljašnjeg uva.

Bol se obično pogoršava prilikom žvakanja, kao i pritiskom na uvo ili povlačenjem ušne školjke. Ostali simptomi uključuju curenje iz uva, svrab, crvenilo i oticanje ušnog hodnika, što može dovesti do nagluvosti.

Dijagnoza

Dijagnoza upale spoljašnjeg uva  postavlja se na osnovu  mikroskopskog pregleda uva.  Timpanometrija i tonalna audiometrija obično pokazuju nagluvost ukoliko je ušni kanal otečen. Koža spoljašnjeg uva je otečena, crvena i bolna.  Ukoliko postoji sekret u uvu moguće je načiniti bris uva.  Retko se prilikom ove upale konstatuje povišena temperatura tela. Porast temperature ukazuje na širenje infekcije.

Terapija

Lečenje nekomplikovane upale spoljašnjeg uva uključuje čišćenje slušnog hodnika, lokalnu antiseptičku i antimikrobnu i/ili antimikotičnu terapiju, kao i adekvatnu terapiju bola. Ponekad je potrebno plasirati štrajficu sa lekom u uvo. Primena sistemskih antibiotika je indikovana  samo ukoliko postoji širenje izvan ušnog kanala.

Prevencija

Čišćenjem spoljašnjeg uva štapićima odstranjuje se zaštitni sloj ušne masti i načine povrede kože spoljašnjeg uva. Ukoliko voda zaostane u uvu u kome je mračno, sa idealnom temperaturom za razvoj bakterija i gljivica veoma lako dolazi do razvova upale spoljašnjeg uva.

Ispiranje uva pre sezone kvašenja uva, a nikako čišćenje vatenim štapićima, preporuka je za sve pacijente koji su imali upale spoljašnjeg uva, kao i kod pacijenata sklonih formiranju čepa od ušne masti u uvu.

Saznajte
više