Vestibularna migrena
Vestibularna migrena

Vestibularna migrena se javlja kod pacijenata koji imaju istoriju migrene i kod kojih se javljaju ponavljajuće vrtoglavice najčešće rotacionog tipa iako se može javiti i osećaj popadanja.

Simptomi vestibularne migrene

Vrtoglavice traju od 5 minuta do 72 sata i ne moraju neminovno biti u vezi sa glavoboljom. Često javlja izolovano kao jedini simptom, bez pratećih ili naknadnih glavobolja, mada se može javiti vrtoglavica koja prethodi, preklapa se ili prati napad migrene. Pacijenti se žale na nestabilan hod, uz moguću mučninu i povraćanje kao i osetljivost na svetlost ili buku. Vrtoglavicu može da izazove gledanje pokretnih objekata kao i pokret glave. Vestibularna migrena ponekad je praćena aurom, pacijenti mogu predvideti napad.

Šta uzrokuje napad vestibularne migrene?

Vestibularna migrena se javlja češće kod žena i pogoršava se u periodu oko menstruacije. Najčešći provocirajući faktori su neredovno spavanje i umor, unos čokolade, zrelih sireva i crvenog vina.

Dijagnoza i diferencijalna dijagnoza vestibularne migrene

U dijagnostici osim detaljne anamneze mora se uraditi dijagnostika sluha i vestibularnog sistema. Potrebno je isključiti ostale potencijalne uzroke vrtoglavice koji često mogu „maskirati“ kliničku sliku. Menijerova bolest i položajne vrtoglavice – BPPV mogu ličiti na vestibularnu migrenu. Takođe, ova oboljenja se mogu javiti zajedno sa vestibularnom migrenom.

Lečenje vestibularne migrene

Preporučuju se metode relaksacije mišića, joga, kao bavljenje spotovima izdržljivosti (džoging, plivanje, vožnja bicikla). Medikamentozno lečenje vestibularne migrene podrazumeva primenu lekova koji se koriste u prevenciji napada migrene.

Saznajte
više