BPPV (vrtoglavice pri promeni položaja glave ili tela)
BPPV

Najučestalije oboljenje koje se razvija u okviru perifernih vrtoglavica zove se benigni paroksizmalni pozicioni vertigo – BPPV, odnosno dobroćudna iznenadna položajna vrtoglavica.

Kako se manifestuje BPPV?

BPPV se manifestuje vrtoglavicama pri promeni položaja glave, najčešće pri leganju, okretanju glave u krevetu, zabacivanju glave, kod frizera, u stomatološkoj ordinaciji, prilikom kačenja zavesa, ili recimo u vožnji kada se okrene glava. U tim situacijama nastane intenzivna vrtoglavica koja traje oko 30 sekundi. Vrtoglavica je obično praćena mučninom, bledilom, preznojavanjem i, naravno, strahom da se nešto ozbiljno desilo.

Uzrok nastavka BPPV

Uzrok ovih vrtoglavica su kristalići u unutrašnjem uvu, otoliti, koje se nalaze u delu unutrašnjeg uva zaduženog za osećaj linearnog pomeranja. Kristalići se nalaze zalepljeni na gelu i služe da percipiramo linearno kretanje, napred-nazad i gore-dole. Iz nekog razloga kao što su povreda glave, dugotrajno ležanje, spavanje na ravnom ili na niskom jastuku otoliti se odvale i upadnu u polukružne kanaliće koje imamo u unutrašnjem uvu. U tri ravni imamo tri polukružna kanalića koji ispunjena bistrom tečnošću i koji su zaduženi za osećaj rotacionog kretanja. Pri promeni položaja glave, kristali koji se nalaze u polukružnim kanalićima dovode do pokretanja tečnosti u unutrašnjem uvu što se manifestuje iluzijom rotacionog kretanja.

Dijagnostika i lečenje BPPV

Ove vrtoglavice nikako ne treba povezivati sa oboljenjima vratne kičme. BPPV se vrlo jednostavno dijagnostikuje dovođenjem pacijenta u položaj u kome se izaziva vrtoglavica. Na taj način se identifikuje u kom kanalu se nalazi problem. Odmah nakon identifikacije radi se repozicioni manevar, kristalići se ubacuju u zonu uva gde oni više ne smetaju i pacijenti budu bez tegoba. Uspešnost manevara je oko 90 odsto i ponekad je potrebno ponoviti manevre da bi se svi kristalići vratili. Bolest je dobroćudna, jer kod nekih pacijenata i bez manevara kroz nekoliko dana ili nedelja tegobe spontano prolaze.

Kako napraviti razliku između BPPV i ostalih vrtoglavica?

Prvi put se BPPV desi obično u krevetu tokom leganja, prilikom okretanja ili ustajanja iz kreveta. Tada kreće intenzivna vrtoglavica, mučnina, bledilo, preznojavanje i većina ljidi pomisli da je dobila moždani udar. Kada se to desni prvi put naravno da će pacijent refleksno da pobegne iz tog položaja. Pri vraćanju iz položaja koji izaziva vrtoglavice tegobe za pola munuta prestaju.

Kako bi se napravila razlika između BPPV i nečeg ozbiljnog, vratite se u taj položaj i zadržite se u njemu, koliko god je neprijatno. Ne menjajući sada položaj u kome se nalazite za tridesetak sekundi vrtoglavica se smiruje, ukoliko je u pitanju ova bolest. Tim pacijentima se savetuje da se odmah jave ORL lekaru, odnosno audiologu. Ako je u pitanju nešto ozbiljno, neurološki, tipa šloga, tegobe se neće smiriti.

Saznajte
više