Vestibularni neuritis (Vrtoglavica kao grom iz vedra neba)
Vestibularni neuritis

Vestibularni neuritis je iznenadna vrtoglavica iz punog zdravlja, koja traje satima, praćena mučninom,  povraćanjem, bledilom i preznojavanjem, što je zapravo virusna upala živca za ravnotežu. Ukoliko posmatramo takvog pacijenta vrlo jasno vidimo brzo  titranje očnih jabučica. Za razliku od BPPV gde se lako uoči da li jeste ili nije ozbiljan neurološki problem, odnosno šlog, ovde to ne može da se reši. Sličnu ili istu kliničku sliku mogu da daju i šlogovi moždanog stabla, koji su ređi od neuronitisa, ali postoje.

Uzrok vestibularnog neuritisa

Neposredni uzrok ovog oboljenja je virusom izazvan akutni, nagli gubitak funkcije centra za ravnotežu. Iz unutrašnjeg uva u mirovanju emituje se oko  90 impulsa u sekundi na oba živca. Ta informacija ide u mozak i on sa obe strane dobija informaciju o mirovanju. Ako se telo okreće, iz jednog uva će imati, na primer 300 impulsa u sekundi, a iz drugog 10. Mozgu se šalje informacija da se okreće i tačno se zna na koju stranu, tamo gde ima više impulsa.

Kada se desi nagli gubitak funkcije tog živca, vestibularni neuritis, imamo situaciju da smo imali 90 impulsa u sekundi obostrano i odjednom sa jedne strane 90, sa druge ništa. Mozak tada ima osećaj rotacionog kretanja, ali vidom i osećajem tla pod nogama, shvata da se ne kreće i tu nastane konflikt informacija. Vestibularni sistem, čulo ravnoteže, šalje informaciju da se telo kreće, a sve drugo govori da se telo ne kreće i zato nastaje vrtoglavica.

Dijagnostika vestibularnog neuritisa

Pacijentima sa akutnom vrtoglavicom se nakon pregleda  uradi neinvazivna dijagnostička metoda koja se zove video head impulse test (vHIT). Njime ispitujemo refleks koji povezuje pokrete oka i pokrete glave, koji treba da bude usaglašen. Pacijentu damo zadatak da gleda u neki cilj, naglo mu pomerimo glavu u stranu i on ukoliko mu je čulo ravnoteže uredno, on će bez obzira na brz pokret glavom uvek držati pogled. Ako ima oboljenje centra za ravnotežu, neuronitis, njegove oči će ići prvo tamo gde je glava i onda će napraviti korekciju pogleda kako bi se vratio pogled na cilj. Test je precizniji od magnetne rezonance u prva 24 sata od nastanka šloga. Ako je test uredan, onda je to neurološki pacijent. Sluh kod ovih pacijenata je uredan. Tegobe će trajati danima, a uz to ide i strah od kretanja, pa pacijenti često ne mrdaju iz kreveta.

Lečenje vestibularnog neuritisa

Savet za pacijente koji imaju vestibularni neuritis je što ranije kretanje, najpre uz podršku, jer su nestabilni, zanosi ih u jednu stranu, a kasnije i samostalno.

Postoji program vežbi koje pacijenti treba da rade, kako bi se što pre aktivirala centralna vestibularna kompenzacija. Vežbama zapravo adaptiramo mozak na takvo stanje. Proces traje danima i nedeljama i znatno se ubrzava ukoliko se pacijent kreće, a ako ostane da leži, oporavak je sporiji. Mogu se ordinirati lekovi za ubrzanje procesa kompenzacije, ali bez kretanja, nikakvi lekovi ne mogu da poprave stanje. Teško se kompenzuju slabovidi pacijenti, jer u kompenzaciji moraju da se povežu vid, centar za ravnotežu i duboki senzibilitet. Tri glavna čula koja nam daju informaciju o položaju u prostoru i dva od tri moraju da funkcionišu uvek. Vestibularna kompenzacija se neće desiti ili će biti nepotpuna kod pacijenata koji su teško slabovidi ili slepi ili imaju polineuropatiju.

Ova vrtoglavica se gotovo nikada ne javlja dva puta kod istog pacijenta. Krajni efekat lečenja može biti izlečen pacijent, kada se funkcija oštećenog centra za ravnotežu potpuno oporavila. Pacijent se tada može vratiti svim normalnim aktivnostima. Kod kompenzovanog pacijenta mozak se adaptira na smanjen broj impulsa iz unutrašnjeg uva jer nema oporavka oštećenog labirinta. Kod kompenzovanih pacijenata vrtoglavica i nistagmus nestaju, ali često zaostaje gubitak ravnoteže u potpunom mraku, prilikom ronjenja i sl.

Saznajte
više