Sekretorni otitis kod dece

Zovete dete, a ono se ne javlja. Deluje odsutno i ponekad nezainteresovano. Pomislite na postojanje sekretornog otitisa, najčešći uzrok konduktivnih nagluvosti kod dece.

Anatomija i funkcija srednjeg uva

Srednje uvo preko Eustahijeve tube komunicira sa nosnim spratom ždrela. Eustahijeva tuba je uska, sluznicom obložena cev koja je u stanju mirovanja zatvorena. Međutim, prilikom žvakanja, gutanja, zevanja, ona se otvara i pri tome dolazi do izjednačavanja pritisaka u srednjem uvu i nosnom spratu ždrela. Očuvana funkcija Eustahijeve tube omogućava da u srednje uvo stalno pristiže novi vazduh, i da je pritisak u njemu uvek jednak atmosferskom. Pod tim fiziološkim uslovima najbolje se prenosi zvučna energija, što je i osnovna uloga srednjeg uva.

Disfunkcija Eustahijeve tube

Svako od nas bio je u situaciji da ima osećaj zaglušenog uva. Obično se to dešava ukoliko nam je iz bilo kog razloga zapušen nos ili smo izloženi promeni atmosferskog pritiska. U suštini  radi se o onemogućenom ili otežanom otvaranju Eustahijeve tube, pa se vazduh koji ispunjava srednje uvo polako resorbuje, a novi vazduh ne pristiže. Pri tome u srednjem uvu nastaje potpritisak, a osnovni simptom ovog stanja je zaglušeno uvo.

Ukoliko ovo stanje potraje dolaziće do nakupljanja sekreta u srednjem uvu, i lanac slušnih koščica biće delimično blokiran, a samim tim će se teže prenositi zvuci do unutrašnjeg uva. Iz ovog razloga nastaje nagluvost, praćena osećajem punoće u uvu, a ponekad i bolom. Ovo stanje ima više naziva, a najčešći je – sekretorni otitis.

Nalaz bubne opne kod sekretornog otitisa. Iza bubne opne provide se mehurići vazduha i sekret koji ispunjava srednje uvo.

Ovo oboljenje najćešće se javlja kod dece uzrasta do 8 godina. Povećan „treći krajnik“, česte infekcije nosa i alergije gornjih disajnih puteva najčešći su uzroci blokiranja Eustahijeve tube i nastajanja sekretornog otitisa.

Konzervativno lečenje sekretornog otitisa

Lečenje sekretornog otitisa je u početku uvek konzervativno. U terapiju se uključuju kapi ili sprej za nos, a ukoliko u nosu nema sekreta i dete sarađuje izvodi se produvavanje Eustahijeve tube – policerovanje. Cilj ove terapije je ubacivanje vazduha u srednje uvo, i otvaranje Eustahijeve tube kroz koju izlazi sekret nakupljen u srednjem uvu. Kako se pri izvođenju policerovanja izgovara reč čokolada, ova metoda je poznatija pod tim slatkim imenom. Takođe na tržištu postoje baloni koji se duvaju nosićem. Njima se, kao i kod policerovanja, ubacuje vazduh u srednje uvo. Kod starije dece i odraslih preporučuje se da se nekoliko puta u toku dana ubaci vazduh u srednje uvo, tako što će se zatvoriti nosnice i usta, a potom jako dunuti. Takođe se preporučuje duvanje balona ustima za zatvorenim nosićem i žvakanje žvakaćih guma. Kod dece sa dokazanom alergijom leči se i osnovna bolest.

Hirurško lečenje sekretornog otitisa

Tek ukoliko se nakon 3 do 6 meseci ne dobije zadovoljavajući rezultat dolazi u obzir hirurško lečenje. Ono podrazumeva pravljenje malog reza na bubnoj opni (paracenteza) pri čemu se izvlači sekret iz srednjeg uva. Rez na bubnoj opni zarasta za nekoliko dana, najčešće bez ožiljka. Ukoliko se naiđe na jako gust sekret ili se bolest i nakon paracenteze ponovo javi tada u obzir dolazi postavljanje aeracione cevčice. Ova cevčica postavlja se kroz rez na bubnoj opni i omogućava komunikaciju srednjeg uva sa spoljašnjim. Na ovaj način dolazi do konstantnog izbacivanja sekreta i ulaska vazduha u srednje uvo. Ukoliko se dokaže veliki „treći krajnik“ on se istovremeno odstranjuje. Rezultati hirurškog lečenja su očigledni, jer dete neposredno nakon operacije dobro čuje.

Aeraciona cevčica treba da ostane na svom mestu najmanje 6 meseci. Za vreme nošenja cevčice detetu su dozvoljene sve aktivnosti osim ronjenja https://www.londonentsurgeons.com/children/grommets/.

Kod jednog broja dece postoji potreba da se cevčica postavlja i dva ili više puta, a radi sprečavanja nastanka hronične upale uva i trajne nagluvosti.

Postavljena aeraciona cevčica

Sekretorni otitis je česta bolest u dečijem uzrastu koja se, ukoliko se pravovremeno započne sa lečenjem, uspešno leči i u najvećem procentu ne ostavlja trajne posledice.

Saznajte
više