Akutne upale krajnika

Akutne upale krajnika veoma su česte kod dece pretškolskog uzrasta i čest su razlog nekritične primene antibiotika.

Krajnici

Krajnici su limfno tkivo i čine deo Waldeyerevog limfnog prstena koji se nalazi na početku disajnog i digestivnog puta. Ovaj prsten sačinjavaju tri krajnika u nosnom spratu ždrela (poznat i kao „treći krajnik“ ili adenoidna vegetacija), dva nepčana krajnika i jedan jezični krajnik koji se nalazi na korenu jezika. Osnovna uloga krajnika je odbrana organizma od infektivnih uzročnika bolesti koji u organizam ulaze disanjem ili ishranom. Krajnici obrađuju anigene i prezentuju ih našem imunskom sistemu.

Upale krajnika

Akutne upale krajnika, naročito u dečjem uzrastu, predstavljaju najčešći uzrok poseti lekaru. Sve upale krajnika nisu obavezno bakterijske i ne zahtevaju upotrebu antibiotika u lečenju. Veoma je važno antibiotike ordinirati samo u slučajevima bakterijskih upala. Primena antibiotika kod virusnih upala zaista ne skraćuje vreme oporavka deteta. Šta više, neracionalna upotreba antibiotika dovodi do pojave rezistencije bakterija koje na taj način postaju sve otpornije na antibiotike.

Virusne upale krajnika

Virusne akutne upale krajnika koje su znatno češće od bakterijskih, naročito kod dece uzrasta do 2 godine. Manifestuju se curenjem sekreta iz nosića, povišenom telesnom temperaturom i kašljem usled slivanja sekreta niz zadnji zid ždrela. U tom slučaju terapija je obično simptomatska i podrazumeva toaletu nosića preparatima morske vode ili fiziološkim rastvorom i upotreba kapi za nos.

Bakterijske upale krajnika

Povišena telesna temperatura (preko 38.5 stepeni Celzijusa), pojava beličastih naslaga na krajnicima, uvećani limfni čvorovi vrata i odsustvo kijanja i suzenja očiju znaci su koji bi mogli upućivati na bakterijsku upalu krajnika. Lekar će se odlučiti na primenu antibiotske terapije nekada samo na osnovu pregleda. U nekim slučajevima za definitivnu odluku biti potrebne i dodatne analize, kao što su: krvna slika, CRP i brzi bris na streptokok. Ukoliko se detetu prepiše antibiotik za streptokoknu upalu krajnika obavezno treba ordinirati i probiotik da bi se predupredio proliv. Već nakon jednog dana od započete antibiotske terapije  dete nije zarazno i ne može preneti infekciju na osobe sa kojima je u kontaktu.

Saznajte
više