Vrtoglavica
Vrtoglavica

Vrtoglavica uz glavobolje predstavlja jedan od najčešćih simptom dolaska kod lekara.

Često se kao vrtoglavica opisuju i drugi simptomi između kojih treba napraviti jasnu razliku.

Vrtoglavica (eng. Vertigo) je osećaj rotatornog kretanja u glavi ili osećaj rotacije prostora oko sebe, odnosno osećaj kao se vozimo na ringišpilu. Ova tegoba je najčešće uzrokovana oboljenjima unutrašnjeg uva. Vrtoglavica može biti i simptom infarkta produžene kičmene moždine. Iz tog razloga pacijenti sa vrtoglavicom treba da obave pregled kod neurologa i otorinolaringologa.

Nestabilnost (eng. Instabilitas) je kretanje sa posrtanjem, nemogućnost pravolinijskog kretanja. Ponekad je udružena sa vrtoglavicom, i tada je obično uzrokovana oboljenjima unutrašnjeg uva. Izolovana nestabilnost bez rotacionih vrtoglavica često je simptom neuroloških oboljenja. Ponekad se dešava da pacijenti imaju osećaj nestabilnosti iako osobe iz okruženja ne primećuju posrtanje pri kretanju,

Osećaj mantanja u glavi, mrkosvestica, osećaj odsutnosti (eng. Dizziness) često je simptom internističkih i psihijatrijskih oboljenja, a ponekad može da ima veze sa oboljenjima unutrašnjeg uva. Ostali simptomi, poput propadanja, levitacije, ljuljanja zahtevaju takođe kompletnu dijagnostiku. Mučnina, bledilo, preznojavanje, detektovanje nevoljnih brzih pokreta očnih jabučica (nistagmus), zujanje u uvu ili ušima i oslabljen sluh često su pridruženi simptomi raznih vrtoglavica.

Vrtoglavice mogu biti periferne, to su vrtoglavice porekla unutrašnjeg uva, odnosno ORL vrtoglavice. Centralne vrtoglavice su izrokovane neurološkim oboljenjima. Treća kategorija su funkcionalne vrtoglavice, kod kojih nije dokazano ni centralno ni periferno vestibularno oboljenje.

Periferne vrtoglavice se javljaju u 50 do 60 odsto slučajeva svih vrtoglavica, one mogu da budu simptom više različitih oboljenja unutrašnjeg uva i skoro sve imaju istu karakteristiku, a to je da su u pitanju baš vrtoglavice, odnosno da pacijent ima osećaj rotacionog kretanja.

Saznajte
više